Tässä esimerkki tuoreesta kirjeestä
Tilaa tämä kirje
Kirje on maksuton

Talouselämän aamukirje: Lidl laajentaa Baltiaan, ydinvoiman hinta Suomessa laskenut, Susijengi yllätysvoittoon
 
 
Talouselämä
 
 
Ikoni
Aamu
 
1.9.2017
 
 
 
 
Hyvää alkanutta syyskuuta ja tervetuloa Talouselämän aamukirjeen pariin.

 

Aamun tärkeimmät uutiset

Lidl investoi Suomeen ja laajentaa Viroon ja Latviaan. Suomen Lidl julkisti tänä aamuna tilinpäätöksensä, jonka mukaan sen liikevaihto kasvoi 3,1 prosenttia 1449 miljoonaan euroon. Yritys investoi viime tilikaudella Suomeen 125 miljoonaa euroa ja kertoo Kauppalehdelle laajentavansa liiketoimintaa Viroon ja Latviaan parin vuoden päästä.

Suomi on ydinvoiman halpamaa. Lappeenrannan teknillisen yliopiston laskelman mukaan ydinvoimalan rakentaminen on Suomessa nyt jopa halvempaa kuin vuonna 2012 tehdyssä teknillisen yliopiston edellisessä laskelmassa.

USA sulkee kolme Venäjän lähetystörakennusta. Yhdysvallat on pyytänyt Venäjää sulkemaan kolme diplomaattikäytössä olevaa rakennustaan San Franciscossa, Washington DC:ssä ja New Yorkissa, kertoo Bloomberg. Se ei kuitenkaan ole reagoinut Venäjän käskyyn vähentää amerikkalaisdiplomaatteja Moskovassa.

Susijengi aloitti yllätysvoitolla. Suomen miesten koripallomaajoukkue voitti illalla koripallon EM-kilpailujen avausottelussaan Helsingissä ennakkosuosikki Ranskan jatkoajalla 86–84. Kyseessä on yksi joukkueen historian merkittävimmistä voitoista. Päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamisopeista voi lukea tänään Talouselämästä.

Tärkeintä tänään

Teollisuuden tunnelmat. Saksan ja Euroopan teollisuuden ostopäällikköindeksien elokuun lopulliset lukemat julkistetaan.

USA:n työllisyys. Yhdysvalloissa julkistetaan tarkasti seuratut maan työllisyysluvut, jossa sijoittajia kiinnostaa erityisesti maatalouden ulkopuolelle syntyneiden uusien työpaikkojen määrä elokuussa.

USA:n ennakoivia indeksejä. Yhdysvalloissa julkistetaan Michigan-luottamusindeksi sekä teollisuuden ISM-indeksi.

Suomen bkt. Tilastokeskus julkistaa Suomen kansantalouden neljännesvuositilinpidon eli bruttokansantuotteen muutoksen kuluvan vuoden toiselta neljännekseltä.

Siltä varalta ettet huomannut...

Aie uudistaa perhevapaata yllätti. Työmarkkinajärjestöt ottivat torstaina sekavin tuntein vastaan hallituksen päätöksen perhevapaauudistuksen käynnistämisestä. Keskusjärjestöjen työelämä-asiantuntijat suhtautuvat periaatteessa myönteisesti valmistelun aloittamiseen, mutta ovat selvästi pettyneitä siihen, ettei asiaa siirretty perinteiseen kolmikantavalmisteluun.

Sydämentahdistin voi olla vaaraksi. Yhdysvaltain lääke- ja ruokaturvallisuudesta vastaava Food and Drug Administration (FDA) kehottaa 465 000:ta yhdysvaltalaista sydämentahdistimen käyttäjää päivittämään sydämentahdistimensa. Päivityskehotuksen taustalla on FDA:n huoli puutteista Abbott-yhtiön valmistamien sydämentahdistimien tietoturvassa.

Tuomiot Nokian Renkaiden yrityssalaisuusoikeudenkäynnissä. Pirkanmaan käräjäoikeus langetti torstaina tuomiot oikeudenkäynnissä, jossa entisiä rengasvalmistaja Nokian Renkaiden työntekijöitä syytettiin yhtiön yrityssalaisuuksien rikkomisesta ja väärinkäyttämisestä. Kymmenen vastaajaa sai tuomion. Nokian Renkaiden mukaan käräjäoikeuden tuomio oli "moraalinen voitto". Yksi tuomituista katsoi, että tuomio ei haittaa tuomittujen uuden työnantajan eli Black Donuts -yhtiön toimintaa.

 

Talouselämä 30/2017 ilmestyy tänään! Tuoreessa lehdessä opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen vastaa taloustieteilijöiden arvosteluun, jonka mukaan suomalaisten osaaminen rapautuu. Laajassa katsauksessa asiantuntijat pohtivat Suomen eläkejärjestelmän kestävyyttä tulevaisuudessa. Reportaasissa kerrotaan, kuinka yritykset ovat alkaneet tehdä valikoiduista työntekijöistä somelähettiläitään. Uutisissa kerrotaan ydinvoimalla tuotetun sähkön hinnasta sekä lentoyhtiö Finnairin tarpeesta löytää itselleen kumppani. Haastatteluissa on valtiovarainministeriössä aloittava Leena Mörttinen ja tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara. Mukavia lukuhetkiä!

P.S.!

Tämä aamukirje lähetetään kaikille Talouselämän päiväkirjeen tilaajille. Jos haluat vastedes pelkän päiväkirjeen, voit peruuttaa aamukirjeen tilauksen alla olevasta linkistä.