Tässä esimerkki tuoreesta kirjeestä
Tilaa tämä kirje
Kirje on maksuton

Talouselämän aamukirje 27.3.2017: Puukartelli käräjillä, kokemuksia lainakatosta, mitä kuuluu rakennusbuumille?
 
 
Talouselämä
 
 
Ikoni
Aamu
 
27.3.2017
 
 
 
 
Hyvää työviikon alkua ja tervetuloa Talouselämän aamukirjeen pariin!

 

Aamun tärkeimmät uutiset

Puukartelli käräjillä. Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään metsäyhtiöiden puukartelliin liittyvän laajan vahingonkorvausjutun käsittely. Metsänomistajat vaativat metsäyhtiöiltä vahingonkorvauksia puun alihinnoittelusta vuosina 1998-2004. Yksityisiä metsänomistajia on jutussa liki 500. He vaativat korvauksia Stora Ensolta, UPM-Kymmeneltä ja Metsäliitto Osuuskunnalta. Markkinaoikeus totesi vuonna 2009, että yhtiöt olivat vaihtaneet liiketoimintaansa liittyviä tietoja ja jakaneet markkinoita lainvastaisesti.

Etelä-Korean korruptioskandaali jatkuu. Nyt Etelä-Korean syyttäjänviranomaiset esittävät korruptiosta epäillyn entisen presidentin Park Geun-hyen vangitsemista, kertoo uutistoimisto Reuters. Syyttäjät päättivät esittää entisen presidentin vangitsemista kuulusteltuaan Parkia viime viikolla. Etelä-Korean perustuslakituomioistuin erotti Parkin tehtävistään aiemmin tässä kuussa. Entisen presidentin syytetään vehkeilleen avustajiensa kanssa ja kiristäneen rahaa ja muita palveluksia Etelä-Korean liikeyrityksiltä.

Kokemuksia lainakatosta. Tällä viikolla Finanssivalvonta avaa kokemuksia, joita on saatu viime vuoden heinäkuussa voimaan tulleesta asuntolainojen lainakatosta. Nordean kiinnitysluottopankin toimitusjohtajan Tom Millerin mukaan lainakatto ei ole vaikuttanut merkittävästi myönnettyihin asuntoluottoihin. "Iso muutos aiheuttaa aina reaktion kuluttajissa, ja oman asunnon hankintaan voi tulla pieniä hidastuksia. Tätä näkyi jonkin verran viime vuonna. Lähtökohtaisesti asia on kuitenkin ymmärretty aika hyvin", Miller toteaa Kauppalehdelle.

 

 

Tärkeintä tänään

Kaupan tilanne. Tilastokeskuksen kaupan liikevaihtokuvaajan pikaennakko helmikuulta on luvassa aamuyhdeksältä.

Mitä kuuluu rakennusbuumille? Tämä selviää, kun Tilastokeskus julkaisee tammikuun rakennus- ja asuntotuotannon.

Miten suomalaisten tulot jakaantuvat? Tulonjakotilasto vuodelta 2015 ja väestöryhmittäiset tuloerot selviävät Tilastokeskuksen julkaisusta.

 

 

Siltä varalta ettet huomannut...

Työttömien aktivoinnista tulossa suuri farssi: Työttömän itsenäinen työnhaku voi johtaa karenssiin. Sosiaali- ja terveysministeriössä ja työ- ja elinkeinoministeriössä on valmisteilla lakiesityksiä työttömien aktivoimisesta.

Näin korkojen nousu vaikuttaa pörssiin - voi olla sijoittajalle myös hyvästä. Sijoitusviisaat kehottavat pysymään pörssissä, mikäli haluaa sijoituksilleen tuottoja. Mutta miten käy, kun korot nousevat? Muuttuvatko osakkeet hintavista kalliiksi? Kannattaako kotiuttaa voitot?

Valio-pomo yrittää myydä juustoa Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolustaa amerikkalaisuutta, joten ulkomaalaisten täytyy olla varovainen puheissaan. ”Taistelu hyllytilasta on äärimmäisen rajua. Pelkästään voimarkkinoilla on USA:ssa 400 brändiä, juustomarkkinoilla kilpailijoita on vielä enemmän”, Valion  Yhdysvaltain tytäryhtiötä vetävä Emma Aer sanoo.

 

 

P.S.!

Tämä aamukirje lähetetään kaikille Talouselämän päiväkirjeen tilaajille. Jos haluat vastedes pelkän päiväkirjeen, voit peruuttaa aamukirjeen tilauksen alla olevasta linkistä.